5 Mayıs 2009 Salı

Beyin Denilen Mucize

Atatürk Üni. Yakutiye Araştırma Hastanesi Nöroşirurji Anabilim Dalı başkanı Prof.Dr. İsmail Hakkı Aydın, insan beyninin en büyük enerji kaynağı olduğunu belirterek “Beyin, Allah’ın insanlara bahşetttiği en büyük bir enerji kaynağıdır.Bu kaynağı kullanmak yada kullanmamak tamamen insanların iradelerine bırakılmıştır. ‘Çok çalışmak beyni yorar’ inancı resmen bir safsatadır ve art niyetle söylenmiş bir sözdür.”dedi.

İnsan beyninin ne kadar çok çalışırsa, çalışma konusunda da o kadar açlık hissedeceğini vurgulayan Prof.Dr. Aydın, beynin açlık hissetmesinin de bilim dilinde ‘pozitif feed-back’ olarak adlandırıldığını kaydetti.Beyinde trilyonlarca hücre bulunduğuna dikkat çeken ve bu hücrelerin de büyük bir enerjiye sahip olduğunu ifade den profesör, “Günümüzde insanlar beyin kapasitelerinin yalnızca % 2’den az bir kısmını kullanmaları nedeniyle sorgulanmalı ve sorgulanacaklardır da” diye konuştu.Prof.Dr. Aydın, öğrencilerin beyin yorgunluğu aldatmacasına inanmamalarını isteyerek zamanlarını çok iyi kullanmaları konusunda uyardı.

Uykuda geçirilen zamanı bile eğitim-öğretim amacıyla kullanmalarını tavsiye eden profesör, beyin hücrelerindeki gevşemenin yada rahatlamanın mutlaka bir başka konudaki çalışmayla değerlendirilmesi gerektiğine işaret etti.

Prof.Dr. Aydın şöyle devam etti: “Dünyada en süratli giden şey zaman kavramıdır.Zaman, süpersonik ve ışık hızından da fazla süratle akıp gitmektedir.Eğer bu zamanı iyi kullanamazsak, öğrencilerimiz ve gençlerimiz iyi değerlendiremezse insan fabrikasına yapılan yatırımın rekolte hesabını veremeyiz.Beynin enerji kaynağı da çalışmaktır.Beyindeki bir hücrenin yalnızca zarında 70 milivaltlık elektrik akımı vardır.Biraz ütopik olacak ama gençlerimiz çok çalışırsa yarın belki insanlığın ihtiyacı olan enerji yine insan beyninden sağlanacaktır.

Kaynak: Haziran 2005-Sayı:342-Zafer Dergisi

Hiç yorum yok: